Savonian satelliitti vie opiskelijat sairaalan sydämeen

Kuvateksti: Tulevaisuuden muistelu –verstaassa päästettiin luovuus irti, kun mietittiin lööppejä loistavasti onnistuneesta koulutuksesta.

Marja Kopeli, Savonia

Satakunnan keskussairaalan auditorion lattia tömisee ja ilmassa raikuu rytmikäs huuto: Auki – auki – auki! Marraskuun harmaa päivä on maustettu naurulla. Mitä ihmettä tapahtuu? Auditoriossa virittäydytään avoimeen mieleen ja innovatiiviseen ajatteluun alkulämmittelyllä. Savonia-ammattikorkeakoulun Toteemi-osahanke on jalkautunut Poriin ja ollaan aloittamassa Tulevaisuuden muistelu –verstas-nimistä yhteiskehittelytilaisuutta. Paikalla on reilut 30 henkilöä: bioanalyytikko-opiskelijoita, SataDiagin laboratoriohenkilöstöä ja Savonian opettajia.

Savonian Toteemi-osahankkeen keskiössä ovat satelliittikoulutukset. Omien kampuskaupunkien lisäksi Savonia kouluttaa sosiaali- ja terveysalan tutkintoihin Kotkassa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Vuokatissa ja Porissa. Satelliittipaikkakunnilla oppimisympäristöinä ovat paikalliset työpaikat, mm. sairaalat. Näin myös Porissa.

Savonia satelliittikouluttaa Porissa bioanalyytikoita. Koulutus alkoi syksyllä 2018 ja koulutuksen toteuttamisessa tehdään sopimuspohjaista yhteistyötä Satakunnan sairaanhoitopiirin liikelaitoksen SataDiagin kanssa. Keskussairaalan tiloihin on järjestetty opiskelutila, ja luennot hoituvat zoom-videoneuvotteluyhteydellä. Kaikki harjoittelut ja pääosa laboraatioista tehdään SataDiagin yksiköissä Satakunnassa.

Miten tulevaisuuden muistelu -verstas eteni alkulämmittelyn jälkeen? Ensin siirryttiin ajatuksissa tulevaisuuteen neljän-viiden vuoden päähän, kun opiskelijat ovat valmistuneet ja olleet jo jonkin aikaa työelämässä. Kuviteltiin tilanne, että eri puolilla kohistaan Porissa järjestetystä maailmanlaajuisesti kiinnostavasta ja loistavasti onnistuneesta koulutuksesta. Työnantajat taistelevat valmistuneista, koska heidän osaamisensa on niin huippua. Miten tuo kaikki oli mahdollista?
Yhteistyöskentely eteni kahdessa vaiheessa. Opiskelijat, SataDiagin väki ja opettajat jaettiin viiteen ryhmään. Ensimmäisessä vaiheessa ryhmät miettivät huippukoulutusta kuvaavia lööppejä, ja toisessa vaiheessa kuvattiin tarkemmin, mitä oli tehty, että päästiin kohahduksen aiheuttaneeseen lopputulokseen. Yliampuvatkin ideat olivat tervetulleita.

Ryhmissä nousi esille kolmikantatyöskentelyn hyödyntäminen hyvän tuloksen perustana. Sairaalassa työelämäkonteksti on koko ajan läsnä: asiakkaat, asiantuntijakollegat, työyhteisö, verkostot. Opiskelijoiden osuus sairaalan kehittämisprojekteissa voisi olla merkittävä. Ideoitiin avattaria, teleporttaamista ja virtual reality -ratkaisuja. Visioissa mainittiin myös yliopistoyhteistyö, mentorointimallit, moniammatilliset opetusklinikat ja näytöt osaamisesta puolivuosittain. Ilmassa oli paljon kehittämishalua ja ideoita.

Verstastyöskentelypäivä onnistui hyvin. Tilaisuus lisäsi eri toimijoiden välistä keskusteluyhteyttä ja avasi silmiä kehittämismahdollisuuksille sairaalassa. Joitakin päivän aikana esitetyistä ideoista aletaan toteuttaa jo kuluvan lukuvuoden aikana. Onnistumisesta kertoo myös se, että opiskelijat toivoivat lisää vastaavanlaisia tilaisuuksia. Näillä näkymin Toteemi-hanke järjestää yhteiskehittelytilaisuuden Porissa myös syksyllä 2019.

Kuvateksti: Pienryhmätyöskentelyssä mukana bioanalyytikko-opiskelijoita, SataDiagin henkilöstöä ja Savonian opettaja.

Tapahtumat


Yhteistyökumppanit