Tule ja Parasta puheenvuoroja - Riitta Pyykkö

Tule ja Parasta seminaarin puheenvuoroja, osa 2.

Turun Yliopiston vararehtori Riitta Pyykkö kysyi: Mikä on korkeakoulutuksen rooli nykypäivänä ja tulevaisuudessa? Korkeakoulujen tärkeä tehtävä on varmistaa oppimisen laatu. Oppijalähtöisyys tulee korostumaan, ja Pyykkö muistutti, ettei se ole pelkästään kotimainen keksintö, vaan yksi eurooppalaisia korkeakoulutuksen standardeja. Opiskelijat ottavat yhä aktiivisempaa roolia, ja opettajat puolestaan ovat myös oppijoita. Digitaalisuus kehittyy ja sitä hyödynnetään opetuksessa, mutta tärkeintä on silti mennä pedagogiikka edellä.

 

Jatkuva oppiminen ei ole uusi asia, mutta tärkeä keskusteltava, sillä Pyykön mukaan kaikkein tärkein oppimistulos on se, että ihminen on saanut jatkuvan itsensä kehittämisinnon. Korkeakoulujen ei ole syytä reagoida pelkästään työelämän tarpeisiin, sillä lain mukaan korkeakoulujen tehtävänä on myös kasvattaa palvelemaan yhteiskuntaa. Pyykkö huomautti, että tarpeellista olisi lisätä edelliseen myös sana ”muuttamaan”.

 

Hallituksen kärkihankkeiden ja muun hanketyön suhteen isoin haaste on hankkeiden suuri lukumäärä: miten saadaan tulokset kootusti ? Miten voidaan täydentää ja hyödyttää toisia ? Tärkein asia hankkeiden taustalla on kuitenkin malli tehdä yhdessä. Korkeakouluja täytyy kehittää yhteistyössä. 

 

Tapahtumat


Yhteistyökumppanit